La Garriga

Tractar l’urbanisme des d’una visió d’igualtat de gènere.

  • Alex Valiente. Regidor PSC - CP
  • Actualizado:
  • Creado:

L'Avaluació del Pla d'Igualtat de gènere, deixa en evidència la importància d'una de les reivindicacions als pressupostos dels Socialistes de la Garriga, des del 2014; la il.luminació dels Polígons industrials.

La setmana passada vaig assistir a la Comissió Política de Participació que es va dedicar monogràficament al detall de l’Avaluació del Pla Local d’Igualtat de Gènere, que finalitza al 2018.

Era un pla molt ambiciós i així ho vaig reconèixer durant les explicacions de la tècnica responsable; si només et quedes en les accions fetes, iniciades o pendents i amb les coloraines que les representen, el resultat és pobre. Només el 50% de les accions que marcava el pla, s’han realitzat. Però com li vaig dir a la tècnica i a la responsable política, no només de colors viu l’home (i la dona) sinó que s’ha de fer un anàlisis més profund dels motius; Pla ambiciós, amb molts reptes difícils d’assumir, però que marca molt un futur important. Per tant, no només aquest és el motiu.

El pla d'Igualtat de gènere que s'ha treballat aquests anys a la Garriga, era molt ambiciós i ens deixa encarats molts reptes pels proper pla que s'ha de començar a redactar al 2019.

Hi ha molts aspectes positius. Entre els negatius, hi ha una vessant que recolza una de les nostres peticions reiterades per tenir en compte a l’elaboració dels pressupostos.

Dins de les diverses explicacions que se’ns va donar, vam parlar de treballar l’urbanisme i les accions a la Via Pública amb una visió feminista. I ens posaven l’exemple d’espais amb poca il·luminació a la via pública i que pogués ser de trànsit de dones. Ens posava l’exemple que allò que pot semblar una tonteria per nosaltres, per una dona era un aspecte important perquè millorava la seguretat davant de possibles intents d’abús sexual.

La il.luminació del Carrer Barcelona, una de les prioritats per nosaltres.

Ràpidament em venia al cap un dels trams del Polígon que des del Partit dels Socialistes de la Garriga, tantes vegades hem demanat que s’arrangés, que és el Carrer Barcelona – que va des del Tamayo fins a la rotonda que creua el pont per anar al polígon del Congost.

Pensar l'urbanisme amb una perspectiva feminista, és un dels reptes que s'han de tenir en compte. Aspectes importants com una bona il.luminació als nostres carrers, pot tenir poca importància, però a la vegada pot resultar capdal.

Fa uns anys, en aquell tram, vam patir un robatori de cablejat elèctric. A la negociació del pressupost 2015, a l’anterior legislatura, ja demanàvem una acció  que arreglés aquest desperfecte, però el Govern Municipal no ens va fer cas. No va ser fins al 2017, que es van tenir en compte parcialment la nostra petició i es va fer l’arranjament d’un tram, però la resta s’havia de fer amb romanent positiu de tresoreria, que al final no es va aplicar. El mateix compromís vam obtenir en el pressupost del 2018, però tornem a veure que se segueix sense actuar.

Aquell tram de carrer, és habitual veure gent corrents, caminant o passejant el gos; molt habitual. I és una millora que dona seguretat als usuaris, però sobretot, entenent i volent treballar aquesta perspectiva de gènere, dona seguretat a les usuàries.

Des de la nostra formació continuarem essent persistents en aquest fet i tornarem a exigir al govern municipal que els pressupostos de 2019 contemplin aquest arranjament que porten prometent des de 2013.

Si volem treballar en un municipi del futur, aquesta perspectiva de gènere ha de ser més present que mai per convertir la Garriga en un municipi pioner en aquesta visió.

Palabras clave: