La Garriga

HI HA UN ENSENYAMENT DIFERENT DESPRÉS DE LA COVID 19

  • Socialistes de la Garriga
  • Actualitzat:
  • Creat:

Article de Ricard Andres, Secretari de Moviments Socials, Formació i Treball de l'agrupació de la Garriga

Potser que en l’única cosa en què coincideixen, en les paraules, els polítics és que l’Educació i la Sanitat són molt importants, fins i tot  per al sistema democràtic del nostre país. He de reconèixer que com a docent des de fa pràcticament trenta anys he vist molts i moltes ministres, consellers i conselleres, directors i directores generals i també regidors i regidores; fins i tot, unes quantes lleis orgàniques d’Educació. Però sembla, com gairebé sempre, que la realitat s’acaba imposant.

En Educació vam patir, no l’actual pandèmia de la Covid 19, sinó la pandèmia de les retallades econòmiques quan manava el Partit Popular, i podem recordar qui es posava una samarreta groga i es manifestava davant de l’Ajuntament de la Garriga; és clar, eren èpoques de Convergència. I quan en públic criticaves les retallades, davant la sorpresa de qualsevol beninformat, beninformada, s’ofenien profundament. Però per a mi són uns altres temps. Ara estem immersos en la crisi de la Covid 19 i fins i tot jo diria en la crisi de la postCovid 19. En aquests darrers mesos, les escoles, professors i professores i equips directius han hagut de fer un esforç immens: d’una banda, per compensar els pràcticament sis mesos sense classe i l’impacte que això ha suposat per als alumnes i per a les alumnes, i paral·lelament un sobreesforç per entendre el laberint de normatives de l’actual conseller Bargalló. No és gràcies a aquest que a data d’avui l’impacte estigui essent controlat, sinó per l’esforç de les escoles.

La Covid 19 ha fet consolidar models que no imaginàvem: el teletreball en molts casos i l’educació online de manera generalitzada (des de primària fins a la universitat). Diuen que de tot es treu una part positiva. D’aquesta pandèmia esperem que s’aprengui que les coses ja no tornaran a ser com abans; que el món educatiu s’ha de preparar amb noves tecnologies; que probablement vindran més virus i més pandèmies, però que hem de continuar formant i informant els i les nostres alumnes, a les noves generacions.

Potser que la Garriga sigui un dels municipis en el Vallès Oriental amb una de les millors ofertes educatives no universitàries: educació obligatòria, postobligatòria, cicles de formació professional, d’arts plàstiques i disseny, PFI’s, escoles bressol, escoles de música, etc. També som un ajuntament, el de la Garriga, amb un interès molt gran per a l’educació; és per això que en tota la nostra comarca no hi ha cap municipi amb tres tècniques dedicades a l’ensenyament més una regidora com al nostre Ajuntament.

Des del PSC de la Garriga demanaríem un esforç més gran en algunes àrees i sobretot una dedicació més profunda en pensar que en aquesta crisi de la Covid 19 haurem d’afrontar fins i tot una reconversió, i en aquest cas en allò que depèn directament de l’Ajuntament. Potser que ha arribat l’hora de posar damunt la taula si l’actual esquema dels anys 90 continua essent el més eficaç, perquè no s’és més progressista si no s’inverteix en el futur, ni tampoc d’esquerres apostant per esquemes del passat que carreguen de manera exagerada les arques municipals. L’important en els estudis són les sortides professionals; i l’objectiu final, un lloc de feina amb futur. No és que no tinguem capacitat per afrontar aquests problemes postCovid19 ni una reconversió pensant en el futur dels i de les nostres alumnes.

Des del PSC de la Garriga apostem per modernitzar i racionalitzar amb l’objectiu d’obtenir els millors resultats possibles i preparar-nos per a tota la dècada dels anys 20, com sempre oferint la nostra col·laboració i diàleg en una reconversió que en els propers anys ens ha d’aportar solucions consensuades entre tots i totes. No hem de tenir por al concepte de reconvertir allò que ja no serveix i que no pot fer front als grans reptes que vindran molt aviat.

El PSC de la Garriga sempre estarà al costat de l’educació de qualitat i pensant en el futur dels i de les nostres joves.

Ricard Andres.