La Garriga

Els nens i nenes de la Pública Oblidats pel Govern

  • Socialistes de la Garriga
  • Actualitzat:
  • Creat:

La Generalitat ha desviat 81 milions d'Euros a llars d'infants concertades, des de la Educació Pública. Retallen sous de la pública per pagar sous de la concertada.

SOS Ensenyament
SOS Ensenyament

Des de fa ja uns cursos (no és nou), el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que dirigeix l’actual consellera Meritxell Ruiz, té oblidats alguns sectors del seu departament o, si més no, ho sembla pel silenci, per no dir deixadesa de les escoles bressol de 0 a 3 anys. Serà per un excés de treball?, per creure que són uns estudis innecessaris?, per no ser reglats ni obligatoris? Recordem que el seu partit (PDCat) sempre va tenir com a norma l’ensenyament. Potser el concepte educació els sembli massa modern i per això no aposten per les escoles bressol. L’actual situació de desemparament econòmic en què es troba el tancament a la Garriga d’una línia, i un deute que en el nostre municipi ja és de gairebé un milió d’euros, així ho demostra.

Si analitzem les raons, hi ha el tema pressupostari i l’actual situació econòmica, és clar, excusa perfecta per no fer front a les necessitats d’una societat que té dret a una educació completa. La immersió que l’escola bressol suposa en els primers anys de vida d’un nen o d’una nena és molt més important del que sembla, i no només psicològicament sinó per la relació amb un altre món que no és el de la llar, la relació amb altres companys, l’acceptació de les diferències, la detecció de la hiperactivitat, el creixement personal, etcètera.

La situació no pot ser qualificada més que de lamentable si tenim en compte que aquestes escoles bressol són un assoliment social i permeten que les mares, tradicionalment encarregades dels fills, no renunciïn a la seva vida professional. El PSC fa pocs dies, i con tota la raó, juntament amb altres forces polítiques hem reivindicat el paper de la dona i la seva igualtat respecte de l’home, però amb retallades i tancaments d’escoles, això s’aconseguirà? L’actual Conselleria té clar el concepte de conciliació familiar? És trist que els ajuntaments (i el de la Garriga no és una excepció) hagin de fer un sobreesforç per poder mantenir aquest servei i el d’altres temes educatius. En el nostre municipi varen rebre l’herència d’una gestió econòmica que els permet fer-ho, de l’època en què el PSC de la Garriga va apostar per un pla de sanejament. Si d’alguna cosa entenen els ajuntaments governats pel PSC és de fer política educativa pensant en les necessitats de tots els ciutadans.

 

La Generalitat deu 1 milió d'Euros a la Garriga, quasi tots en concepte d'ensenyament

La pregunta que ens hauríem de fer és per què el nostre Ajuntament no reclama amb més força els diners que li corresponen per educació. L’educació, és un element bàsic en el seu programa? Per al PDCat és una peça més de canvi polític, potser sigui l’explicació, però en cap cas és una raó que als ciutadans i ciutadanes de la Garriga ens pugui convèncer. ¿Creu l’actual regidora que tancant línies, cicles, i apostant per la retallada aconseguirà millorar la qualitat? ¿Per què, quan en un ple es proposa reclamar legítimament els diners al Departament, voten en contra?

 

"La Diputació ha de fer en els propers anys de bombers per apagar petits incendis?"

Totes aquestes preguntes per al PSC de la Garriga tenen el mateix punt en comú: la falta d’energia per defendre el que li pertoca com a Administració local i que carrega actualment a les espatlles de tothom. És cert que la Diputació de Barcelona, molt propera en aquests moments a l’Ajuntament, ajuda i aporta diners, però ¿aquest paper de bombers que apaguen petits incendis és el que ens espera els pròxims anys? ¿Tindrem un compromís clar de l’actual equip de govern per exigir el pagament del deute d’Educació?

 

Des del punt de vista del PSC de la Garriga, l’educació és bàsica per a una societat on els seus ciutadans i ciutadanes han de tenir l’oportunitat de formar-se i educar-se en escoles públiques de qualitat, que són les que garanteixen la igualtat entre tots i la inserció laboral dels nostres fills. L’abandó a la seva sort de les escoles bressol (moltes de titularitat municipal) és sens dubte un despropòsit dintre de la política de la consellera Meritxell Ruiz, i sobretot la seva nul·la resposta i intenció de seure’s a la negociació. L’actual alcaldessa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon (PSC), porta temps aixecant la veu en contra d’aquest despropòsit, i la diputada Esther Niubó (PSC) ja va presentar una esmena per a què en aquests pressupostos 2017 es contemplin ajuts de 1.660 euros per alumne/a (actualment, la quantitat és la meitat i el problema és que ni arriba a les escoles).

El PSC de la Garriga estarà sempre amb les AMPES que reclamen, i amb raó, millors serveis per a les escoles bressol, i en especial amb el paper que aquelles han de tenir en el control i qualitat d’aquestes. El nostre reconeixement per a les treballadores i treballadors d’aquestes escoles, que no sempre poden fer la seva feina en les millors condicions laborals, i la nostra reivindicació del paper que els avis i les àvies tenen avui dia, ja que una gran part d’ells i elles es converteixen en cuidadors i cuidadores dels seus néts i nétes que deixen l’escoles bressol tant pel seu molt elevat cost com per la impossibilitat de pares i mares de conjugar vida familiar i laboral. Podria estar bé aprofitar un consell escolar municipal per donar explicacions del deute que té la Generalitat de Catalunya amb el nostre Ajuntament; és a dir, ser més transparents.

 

Ricard Andres, Secretari d'Ensenyament i Formació